shape
shape

Deneme Sınavı Çözme Teknikleri

Sevgili arkadaşlar bugünkü yazımızda sizlere deneme sınavlarını yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden ve deneme çözme tekniklerinden bahsedeceğiz.

Deneme çözme aslında bir satranç oyunudur ve oyunun bazı kuralları vardır. Bu kuralları bilirseniz zamanı iyi kullanır, soruları daha iyi algılar, hedefinize daha çabuk ve daha pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Deneme Sınavlarında Ortam Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle deneme sınavlarının yapıldığı ortam az çok gerçek sınav ortamına benzemelidir. Denemelerde ortam disiplinini sağlamak için ses ve ışık optimum düzeyde ve gürültü olmamalı, yatarak veya koltukta değil sanki gerçekten de sınavdaki gibi masa ve sandalye de deneme olmalıyız ve sınav masamız dağınık olmamalı. Deneme sınavlarına zihin olarak konsantrasyon yüksek girilmeli, çok geç saatlerde ve yorgun kafa ile deneme olmamalıyız. Deneme olduğunuz yerdeki herkese sınav olduğunu ve rahatsız edilmemeniz gerektiğini belirterek uyarmalıyız.

LGS, TYT, AYT veya KPSS denemeleri olurken unutmamamız gereken önemli şeylerden bir tanesi de zamanın verimli kullanımıdır bunun için deneme sınavlarında mutlaka saat olmalı göz ucu ile saate bakarak zaman kontrolünün sağlanması gerekmektedir.

Deneme sınavlarını yapmaya başladıktan sonra bitirmek için kendimizi zorlamalı ve yarıda bırakmamalıyız. Deneme sınavlarında mola vererek çay içmek, yemek yemek, telefona bakma gibi hatalar yapılmamalıdır.

Deneme Çözerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gelelim deneme çözerken nelere dikkat edilmeli kısmına. Deneme çözerken mutlaka bir stil, yol belirlememiz gerekiyor. Hangi dersten başlayıp hangi dersten devam edeceğin sonra hangisi ile bitireceğin kısmı deneme çözerken çok önemlidir.  Bu yolu belirledikten sonra hep böyle devam etmeli ve asla gerçek sınavda bunu değiştirmemeniz gerekiyor.

Sınavlarda çıkan soruların dağılımı genellikle %10 çok kolay, %20 kolay, %40 normal, %20 zor, %10 da çok zordur.  Aslında %70 (Çok kolay, kolay ve normal) yapılabilecek sorulardan oluşmaktadır. Denemeleri çözerken bu zorluk derecesine göre turlama yöntemi ile çözerseniz zaman kaybını en aza indirir motivasyonunuzu korursunuz.

Turlama yöntemi üç turdan oluşmaktadır;

1. Turda: En kolayları, zorlanılmayacakları çözmek.

2. Turda: Çözülebilecekler; fakat üzerinde az bir çalışma veya biraz vakit alacak soruları çözmek.

3. Turda: “Gerçekten uğraşmam gerek” denilen soruları çözebilirsiniz.

Çözemediğiniz, atladığınız soruların soru sıralarının üstüne kocaman bir daire çizin ki turlarda bulması kolay olsun. Bütün soruları okumalıyız, kesinlikle sorunun tipine, şekline bakarak önyargılı olmamalıyız. Ön yargı yüzünden en kolay soruları kaçıran on binlerce öğrenci bulunmaktadır.

Soruların tamamını şıkları ile birlikte dikkatlice okunup ve aceleye getirilmemelidir.  Uzun sorulardan Korkmayın, Unutmayın.

Uzun soru; içinde çok ipucu olan sorudur ve çözmesi kolaydır.

Soruları iyi anlayın olumsuzluk ifade eden altı çizili, olmamalıdır, değildir, içermemektedir, olamaz vb. içeren sorulara aman dikkat edin.

Paragraf sorularında önce soru okunur ve ne istenildiği anlaşıldıktan sonra paragrafı okumaya geçilir. Unutmayın soruları anlamadan ve sorunun sizden ne istediğini bilmeden soruyu çözme ihtimaliniz yoktur o yüzden soru köklerine dikkat edin.

Matematikte yanlış şıkların rasgele koyulmadığını işlemleri yaparken ara sonuçların yanlış şık olarak koyulabildiklerini unutmayın.

Optik formu işaretlemeyi toplu olarak yapmak hem zaman kaybı hem de kaydırma riskini artırır o yüzden sayfayı çevirirken işaretlemek en hızlı ve kolay bir yöntemdir.

Yorumlar kapatıldı